CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, 18 October 2011

Myfriends~dafive

it's been sometime since we meet but i do remember the fun times we shared.
you brighten up my day!
thanks for being a wonderful friends

orang kata, sahabatlah keluarga kita di universiti.....

:)


I love you

you love me

we're a happy family

with a great big hug

and a kiss from me to you

won't you say you love me too.


p/s: uhuk xmacho lew cani..................................

Saturday, 1 October 2011

After 3 Years

aik da lepas konvo, da senyap ye dafive?
oOOh tidak, dafive disiniiiiiii
mali mali moh moh skodeng blog dafive lagi!
bukan dafive da xnak update blog, ataupun bukan kerana da habis U,U?? so mesti korang ingat kitorang da xde menda nak update aktiviti harian kami kan....kan kan? aish! xbaik oOO...
doakan semoga persahabatan ini kekal utuh selama-lamanya...tau tau...kang nanti korang rendu nak dengar berita dafive lagi....hak hak bajet pemes eh DAFIVE???
skang ni aktiviti dafive sangat2 buzy...why? yela pas konvo ni da xde penaja nak taja we ol melainkan we ol kena taja diri sendiri..hek hek hek...sebab tu la, ade antara dafive ni sebok jadik cekgu ganti la, sebok pegi intebiuw la, sebok online cari keja la, sebok sambung belajo la, sebok carik tajuk tesis la...semua sebok la...
so ini beberapa bingkisan gambar sekitar konvo dafive yang i ade sekadar untuk tatapan kepada yang xdapat hadir...ceh! adiah dabel!







jumpa lagi

nantikan kisah baru kami sebagai graduan Ijazah Sarjanamuda Sains (kepujian) Matematik...
gud luck dafive!
dan
gud luck kepada semua terutamanya mathematicians ukm 2011

disini jua pertemuan dan keakraban itu terjalin
UKM

Wednesday, 21 September 2011

Disini bukan akhirnya

olaaaa
lamanya iza xupdate blog dafive...
huhe inikan blog dafive, blog sendiri pn da jarang update...wupps ulalaaaa

meh orang yang xberbakat dalam story2 ni nak ceta
kalau kawan2 nak tau, skang ni sedang berlangsungnya 7 hari 7 malam reunion dafive...
wau! giler grand!

tapi sayang, xsemua ahli dafive dapat hadir...hanya Azreen sorang yang masih terkandas di Kelantan mencari rezeki... dan 4 orang ahli dafive sahaja yang tinggal bagi meraikan sama2 tamatnyanya pengajian kami yang akan tiba 26 september nanti....

banyak aktiviti yang kami buat sama2...adakah ini kali terakhir dafive akan kumpul sama2?harap2nya tidak la kan...walaubagaimanapun tetap ade perasaan gusar di hati...almaklumla, masing2 akan bawa haluan sendiri nanti...mungkin sorang ke timur, sorang ke selatan, sorang ke barat atau kemana saja? hanya tuhan yang tahu dimana dan bagaimana kami kelak....

tempoh 3 tahun bukanla suatu tempoh yang agak lama...bagi kami, 3 tahun hanya tempoh yang amat singkat untuk kami tempuhi liku2 kehidupan ini bersama...

terasa baru semalam pertemuan dan pertalian persahabatan ini terjalin, dan terasa baru semalam liku2 onak duri kami di universiti kami tempuhi sama2...segala memori dan kenangan indah kami selama 3 tahun ini, akan kami semat dihati dan juga blog ini juga akan menjadi salah satu memori yang indah dapat kami abadikan...
29 jun 2008 tarikh permulaan kepada kisah kami,
dan
26 September 2011 pula tidak akan dan tidak mungkin akan menjadi pengakhiran kepada kisah kami ber5 malah akan bersambung untuk mengukir sebuah kisah yang lebih indah dalam diari kehidupan yang bakal kami tempuhi kelak....
amin

Monday, 12 September 2011

Dugaan

Salam readers

Da lme x update blog ni
nak stOry psl rye, mmg x de cter, 
cuz dr rye prtme, smpai rye ke3, demam kekuraan,
maka, bju rye, tersmpan rapi dlm lemari
sebutir gmbr pn xamek..
ohOkx..

sjak 2 menjak ni, asyk gayut tepOn je..
bukan ngan pakwe, tp ngan org2 ukm
mula2, risO psl rslt yg xkua2.
lps da setel, memikir psl twrn sarjana yg x knjung tibe plk
ati x tenang jew..
nsb bek xbotak ag pale nie asyk memikir..

------------------------------------------------------------------
smlm antr abang g shah alam..
alOng pn smbg MBA.
hurm, de hkmah gak twrn smpai lmbt
xde nak berebut2 g shah alam, then g bangi
Rumah sewa alOng aaaa...

Mlm tuh g sksyen 2, makan kt Barra..
kunun2 rstoren nie amat trknal d shah alam,
siap de promosi di pesbuk..
kami pn g test mknn di sana..
bOleh tahan laa
Barra di wktu mlm
-----------------------------------------------------------------------
tgh2 pOnin2 lalat memikir mcm2,
tbe2, lptop ksygn punah..
sdey2..
wjh laptop ketika di switch on
satu hruf pn x nmpk..
da mcm kne pijak ngn gajah
lptop ni da mula menampakkn pnyakit nye di semestr akhr
tp swktu prktikal, die mula mnunjukkn tnda2 smkin pulih
kini, pnykit nye kian merebak
dan akhirnya, koma sudey..
terdiam terbisu terkesima gak mula2 jd..
tnpa jtuh atau dipijak,
plek kan?

akhirnya, alOng mnjdi pnyelamat.
kini daku on9, sprti gmbr di bawah
lptp x bergerak,,da jd desktop da skrg

nsb bek de monitor x pkai kt uma nie sbjk,
ley la berbakti wlaupun spruh koma..
tp x bley di bawa ke mana2..
oho, sdey2
nak crik latin2 atau latok2 yg bley sponsOr laptop sbjk
T.T
--------------------------------------------------------------

begitula sdkt sbnyk kisah dlm bulan syawal
penuh dugaan..

n update psl ahli da5 trkini:
>>azreen: menjdi guru gnti di MRSM
>> pie: bakal mnddki interview keje rabu ini
>>faz: dOk tgu surt sarjana x smpi2..:P (da kol ppsm, faz dpt smbg dlm bidang math management)
>>iza n trah: seeking jOb 

----------------------------------------------------------
wlau dimana kami berada, wlau apa pn yg kami lakukan, 
doakan yg terbek utk masa hdpn kami berlima..
InsyaAllah..
"INNALLAHA MA'ANA"

~sekian~




Thursday, 18 August 2011

1kampus.com

Salam Ramadhan semua..
Apa kabar pembaca?
Bagaimana puasa?

Skali lagi, pOst ni bukan pasal dafive. tP mnyahut cabaran "cOntest Raya 2011", anjuran website 1kampus. hOhO, mne taw, de rezeki, dpt gak tmbh duet rya, bak kte pepatah, tuah ayam nmpk di kaki, tuah manusia, siapa yang taw.. ye dok..


ok2, sblm nk cerita pnjg lebO, meh nak gtaw pmbaca yg berminat nak jOin prtndgn ni, n rasa nk brsaing scra sihat tOk rebut duet rya ngan saya, maka anda bOleh la layari laman web ni:

1kampus.com  <---link ke wbste rasmi 1kampus

cOntest raya  <---link ke prtandingn

mOh nk cter sket psl prtndgn ni:

++ uOls kne jdi member dlu. alaa, sign up gune fb je..sOnang jaa (tiru mcm saya~~~)
+++ wat entry yg catchy psl 1kmpus ni.. (uOls gOdek2 laa sket website tuh, then memandai la gOrng)
++++ letak link 1 kampus (mcm di atas)
+++++ share kt forum 1kampus http://bit.ly/rayacontest
++++++ then, pngunjung pn akan like bnyk3...sOnang kan...

mOh nk cter plk psl wbsite 1kampus.com ni..
tadaaa~~~

bgi menyahut seruan krjn "1 MALAYSIA", maka wujud la 1Kampus ni...1Kampus ala2 facebOok pn de, ala2 friendster pn de n mgkn ala2 twitter..pO mOndO yg kOrg pOst, mst kuar kt wall...haaa, cenggitu laaa...

hOmepage 1Kampus.com

ok, mOh nk tnye..
kOrg taw x spe yg cipta wbsite ni?
ape? xtahu?
mOh nk habaq mai..
1kampus.com ni telah dicipta oleh seorang anak MALAYSIA, 
betOl ka?
btOl..btOl..btOl..
bangga sy mnjadi anak MALAYSIA

pO yg bezakan antr 1kmpus ngn fb, twitter n seangkatan dgnnya?
ok, menarik nya..
1kampus ni de ruangan forum.
kt situ, de bnyk lagi ruangan2 lain..
cthnya: suai knl, lawak jenaka, aktiviti kampus dan lain2..
so, bnyk laa mnde uOls bley bce, n kOngsi..
nk tmbh infomasi pn bley, nk bce crite tyme bUhsan2 pn bley..
nk wat iklan, nak wat annOuncemnt dan sbgai nya pn bley..

1kampus ni utk smua pljr2 di sluruh mesia..
so, if kOrg dri UKM, so g crik group UKM, n meriahkan grup tuh..
same la utk univrsiti yg len..
bak kte shila rusli "pasti sdp, psti kecOh"

bg peminat kipas-susah-mati-kOrea, (mcm sy)
anda gak bley kOngsikan kegilaan anda, trhdp cter2 n herO2 kOrea yg encem dlm ruangan drama n mUvee...
ada bnyk lagi ruangan yg kOrg bley gegarkan..
sO, let visit, n enjoy da page..
have fun guys..
last but not least

1KAMPUS.COM SAYA MAHU DUIT RAYA! YEAH!

p/s: wrga ukm, jOm jOin rmai2..kte meriahkan grOup ukm di sna....:)


Wednesday, 3 August 2011

Mai dah...3 ogOs..

Salam pembaca sekalian

pOng..pOn..pOng..
dah mai dah 3 ogOs..
fuhhh, ase lme gle 3 bulan brpraktikal..pejam pejam celik, pejam celik celik..
da 3 ogOs..
mcm2 pngalaman da rase kt cni
manis, pahit, masam, kelat, tawar, sume de
wlaupun hri ini blOm brakhir, nmun mmg da xde kje sngt.
repOt siap, bku log siap, kmas brg je blOm siap (mcm la brg tuh berkotak2)
aishhhh

mOh laa layan bbrpe gmbr
klO nOk citO, 3 hr 3 mlm pn x abez

Kad den spnjg di RISDA ( tali UKM, yeahhh~)

 
Meja den..Opis den...

Atas meja den...de kalender buatan sndr, stick nOte, stationary hOlder, air (xminum pn, bulan pOse), n cd maher zain

Porluck (btOl ke x ejaan nie)
Hidangan ketika lawyer n hj sufi blnjO di Aladdin..blurpp..lazat2

Gmbr dlm wbsite risda (bcaan yasin mnymbut ramadhan)..masuk gak gmbr den

Ketika bhgn ku mnjdi tuan rumah perhimpunan bulanan..oren maa...

brsma kak do, slps prhmpunan bulanan..yezza

buku lOg...finish oredy..alhamdulillah...

spnjg di risda, dpt la gak merasa g kodah, segamat n ayer kerOh..
yg plg pnting..
pnyelia sye bez! heee
ouch, kngan berprktikal..
mmberi 1001 rasa yg trsndr,
cerita yg indah
yg bOleh dicOretkan dlm diari kehidupn..
utk meneruskan prjlnn idup ini..
cewawawaa...
buat smua wrga
BHGN DASAR DAN PERANCANGAN STRATEGIK RISDA
u'r da best..
mekaceh, tQ, arigatO, shishi, syukran..

next destinatiOn..
mari2..
smua penuntut 
IJAZAH SARJANA MUDA SAINS DENGAN KEPUJIAN (MATEMATIK) 
2008-2011
kiter bergraduasi pada 26 September 2011..
buat da 5, ingt janji kte..
baling tOpi tinggi2..
lOmpat smpai bumbung dectar ya!
heeee



tak sabar jumpe warga math di dectar nnt..
kite jerit2 ok..
C U OL THERE!

p/s: slmt berpOse semua..




Wednesday, 27 July 2011

Peka kah kita?

Salam Pembaca

Post kali ni bkn mngenai da 5,
tp nak berkOngsi sdkt pengetahuan yg ada,
supaya kta x leka dgn apa yg berlaku di luar sana..

Bismillahirrahmanirrahim...


Lihat gmbr di atas,
Bagaimana penaklukan Yahudi di negara islam Palestin..
Dan kini, jika anda beli peta dunia, Palestin telah digantikan dengan Israel.
Tanah palestin (brwrna hijau) kini hnya tggl serpihan..
Nama palestin juga terkubur..

stp hari, brpe rmai sedara seislam kita mati dibunuh tnpa perasaan,
knk2 tidak menerima pndidikan..
bayi dibunuh sprti haiwan..
search sje di goOgle, anda dpt melihat bgaimana sadisnya kematian saudara kita di sana..

namun, rkyt palestin tidak prnah jdi pelarian ke ngr org..
mrka dididik utk taat pd tanah air..
syahid matlmt hidup..
sesusah mne pn hdup mereka,
nmun stp hri..kanak2 akan pergi ke msjid, utk menghafaz al-Quran..
Allahuakbar..

buat pengetahuan pmbaca,
bOm yg diharamkan utk dilepaskan di dunia,
iaitu bom gas nitrogen (klo x silap)
halal dilepaskn di palestin!
gas ini, mmpu memisahkan kulit drp tulang.
bayangkan, secebis demi secebis kulit gugur, bagai terkena asid,
tulang mencair..
kejam!
sngt kejam!

mengapa mereka ingin menakluk palestin?
kerna, telah disebut oleh seorg sahabat nabi,
sesiapa yang menakluki palestin, nescaya die menakluki kuasa dunia.
kata2 ini mmg benar. sjk dlu, terbukti, sesiapa yg menduduki palestin,
segala ekonomi dan kuasa, dikuasai oleh mereka.
kerna itu, yahudi ingin menakluki palestin.

ada sebuah cerita yang ingin saya kOngsikn bersma.
pd zaman sahabat, ada seorang wanita,
dicabut tudung nya, oleh wanita Yahudi,
wanita islam trsbut, telah berjmpa dengan pemimpin nya,
dan mengadu
'auratku telah dibuka oleh wanita yahudi'
pemimpin trsbut telah mengumpulkan bala tntera,
dan menyerang yahudi.
Allahuakbar.
Lihat, bagaimana islam dahulu memelihara kehormatan saudaranya.

sedikit info mengenai yahudi:
Disebut di dalam kitab mereka, kitab talmud:
  • Pemilikan harta-harta selain Yahudi adalah tidak sah. Jd sesiapa shj bangsa Yahudi berhak merampas hak tersbut (mksdnye, mrka bOleh mrmpas harta2 org bukan Yahudi sesuka hati)
  • Allah menganugerahkan hak kepada mereka untuk bertindak sesuka hati ke atas bangsa lain
  • Kedudukan Yahudi ke atas bangsa-bangsa lain sama seperti kedudukan manusia dengan haiwan (babi dan anjing). Bngsa-bngsa lain memiliki sifat kebinatangan. Tiada siapa yang dapat mengajar mereka selain Yahudi
  • Riba diharamkan sesama Yahudi tetapi dihalalkan sesama bukan mereka. Mengikut perlembagaan Talmud, HARAM memberi pinjaman kepda bangsa lain tanpa mengenakan riba
Astagfirullahal'azim
Inilah pegangan zalim mereka..kerna itu, mereka menindas manusia tnpa belas

Apa yang mampu dilakukan di sni,
berdoalah untuk kesejahteraan saudara kita di sana
smoga mereka trus kuat berjuang!

Wallahualam

Thursday, 21 July 2011

Lecturer iza pon datang

hai ollzzz
walaupun 10 hari sudah berlalu, iza nak ceta gak...
dup dap dup dap...eh eh xrasa pown...heee
overall beyesss...xde masalah...
walaupun pada awalnya,"sudah sudah!"
"sape la Puan Sakinah neh kan...okey ke dia? garang ke dia?"
hmm senanya Puan sakinah ni lect baru dekat PPSM UKM...
baru je balek dr oversea hbs Phd...so xsempat la korg kenal kan...
ada gak jodoh iza dengan dia...
sempat gak bersesi kenal-kenalan...
umo 29 tahun, anak ade sorang, skang tgh pregnant ank ke2, orang selangor but dulu penah praktikal kat klate, wat degree kat UTM n bla bla blaaaaa...
pas abes, dia lanje iza makaaaan...heeee
first2 naik ke KWSP, bawak jumpa bos lu...

bentang time...nampak profesional lah! weks
nak pakai LCD, tapi tetiba sistem masalah...laptop ofis n LCD xley pakai...
sedar2 laptop iza kna usung masuk bilik mesy...
ces! abes gambar posing xmalu iza kat desktop Puan Sakinah dapat tengok...wuwuwuwuuuu

okey gambar bawah ni, iza malas nk edit...sbb iza xdo...
heee...adee..... jadi camerawoman...
bersama Puan Sakinah, itula bos kat tempat iza keja...
salu gak kena jadi PA dia....
**nasib bek xkna wat air...

fuh fuh....
tapi iza xleh lega lagi....
1hb 8 depan, iza kna wat knowledge sharing kat sume staff situ...
hukhukhuk...
saya budak baru belajar

cadangan pleaaaaasseee

DR. UMMUUUUUL
tgk dorang niiiiii

Friday, 15 July 2011

Melaka

Salam uOls..

okey2, meh nak cter pengalaman powi mOlaka isnin- kames lps..
wOo..bOs kte, nie kire pnglaman yg trakhir b4 penyelia dtg rabu dpn.
sOb3..sdey2, nak g jenjalan ag..heee

pO yg bley faz ktekan, melaka nie mmg ngeri yg bersih..
tujuan g mlake, sbb psl kajian..
tp xmO cter psl kje, mst uOls mls nk bce..
so nk cter psl 1 mlm, g jenjalan di sktr mlake..
dr kol 6 - 11pm..

here we gO...
1) crystal bay


kite bako..kite bakO..
heee, kristal bay ni tmpt melantak segala jnis seafoOd..
bertuah faz dpt bOs bek.
siakap, terubOk, pari, jenahak, udang, ketam, sotong, kerang..
pehh, sume kami bakar..
ratah lauk je, nasi xsntuh..waduh2,,blurp2..hingga menjilat jari...

2) Menara taming sari

Tu dia..menara taming sari..ok, mula2 tgk, mmg gayat..
tp bile da nek atas..huwaaa 
MMG CNTK MELAKA NI
yup, tuh la yg faz rasa ble tgk permndngn dr atas taming sari..dia siap pusing 360..
piuuu...bez2..
tp ble da trun, jntg x benti dup dap dup dap..gayat2..teringat nek space shot ngn da5 kt genting..
jntung di atas, jasad di bwh...
zap!

3) cruise

klO uOls g mlka, wjb nek river cruise nie..
n nasihat faz, nek tyme mlm,,bru nmpk lampu lip lap2,,,
pergh,,,cntek2..
faz siap ley nk tdo nek cruise tuh..ngn angin sepoi2 atas cruise, tgh2 mlm, n da penat, bley terbuai mmpi nie..hehee
hrga die brpatutn..n nek slame 45min..
bg yg dtg mlke, wjb nek k..


itulah serba sdkit pnglmn yg tidak bOleh dibuku lOg kan..hehehe
srOnok, srOnok jge. tp repOt, menimbun nak wat..
baek laa sedara sedari, smpai sini dlu la sy bercelOteh ye..
maw wat repOt, penyelia dtg mgu dpn..
Owh, kOrg da lega erk, penyelia da dtg?
xpew2...
baguih2..daaa~~

Wednesday, 13 July 2011

Penyelia i uda dtg~~

dupdap!dupdap!dupdap!
cuak oo tggu kdtgan dr leong..
kcut prot eden oo..
raso nak trcabut o.
tetibe smpai msg.dr leong!!
owh,gtaw bru nk gerak upenye.kuang3..
kol 10.30 dr kol..ckp da ade kt bla3..
almk..da trlajakla plak..
trpksala psah n zul g amek dr kt tpt bla3 tu..hihi
then dr masukla opis..salam2 sume..pah2 g jmpe boh lu..
kitorg kt lua ni da bsh tgn tggu kna pgl..ahah
then kitorg pon msukla..borak2 kjap
then dr bukak borg b smpai f..
satu2 die isi dpn kitorg..
spotting kot bg mrkh ikut yg kitorg nk,,hee..rejeki
boh pon same tyme isi borang a..ikut kitorg nk bpe.
pas2 present,zul sparuh,psah sparuh.
pas2 borak2 lg..da setellll....~
then g mkn ngan dr,,borak2 lg then blk..
upenye dr leong 2 bez gler,spotting abez..ckp klate plak tuh..
kesimpulannya,xde pe ah nk tkut,wat rilek sudey..
lect kite bek2 n spotting2 jek
sekiannnnn...

Monday, 11 July 2011

Very GoOd GoOd Luck!!

Salam 

Mggu yang paling mendebarkan...
Buat kwn2 yg akan dinilai oleh penyelia mggu nie..
GOOD LUCK uOlz...
especially tO ol my belOve belOved da 5..
++ iza ngade
++ pie bUsuk
++ reen kOya
++ trah pOyo
( heee, jgn mrah ye kOrg, faz syg kOrg ber4 :) )

and 
smua mathematicians umumnye..
gOod2 luck..do Ur bez, n smOga dpt mrkah terbek hndak nye..
insyaAllah...
bg yg da lps tuh, smoga dpt mrkh da bez!! xsmpt nk wish..huhu

repot ku, masih sprh jln..
owh, aduhai,,
dr eddie dtg 20hb..lmbt ag..ihikz,,
wat slOw2..spe nak bg repot tok di scan?hehehehe

skali lagi, gud n gUd luck..
A utk smua!!! iyyah~~

p/s: mari2 ke mlake hr nie smpai kames..hOpe de wifi~ yibaa2

Tuesday, 5 July 2011

cite saya

halu daFive!
long long time no see....ahakss
well cane preparation korangnye presentation n report n buku log?
hope korang dapat wat y terbaik next week keyh!
gud luck gud luck...

cite iza,
iza baik, sehat walafiat, hepi sokmo, berat naik sekilo,
keja makin mls nak buat, n bla bla blaaa
*nak amek cuti half day la nxt week...jalan2 kb mall eh
JOM!

skang ni iza on9 kat pejabat...
culik ank sdara nye broadband 1mesia....
aci sokmo

pastukan
pastukan
enpon besar iza rosak....
nanges bebanyak sbb da xley amek gambar...hukhuk
da seminggu da iza pakai 1 enset kecik neh...
klw de pape, kacau kat 013 key...
haa one more...
klw mesej or call sile gtau sesape yek....
byk no da ilang...
ampuuuun
dafive pon...
bukan salah saya............
mekaceeeehhh
kerjasama anda dialu2kan...eheksss

last pic dari arwah N70

poyo eh gamba ni....lakonan semata2 nk letak kat slide
LAGI POYO


reunion

eheeeeeeeee
ikin?
nak dijadikan ceta,
ritu iza kena culik ke KWSP Kuala Krai...
dari KWSP KB ke sana dekat 2jam gaks...ponat2
bukan culik lama pon...
just ikot pegawai iza p bagi taklimat kt sana...

k la....simple aja...da lama xmenaip jadi blurr
makin panjang, makin blurr...
blurr blurr je malas nak taip...

so................DAFIVE
bile nk reunion ni....................

Thursday, 30 June 2011

Aku Bukan Cinderella

Salam

Pagi yg permai.. Seusai sOlt subuh. Aku menyiapkan kerja rumah. Menjerang air di dapur. Menyapu rumah, menyiapkan sarapan. Ku buka jendela rumah. Terlihat burung-burung berkicauan. Angin sepoi-sepoi bahasa menyapa ke muka. Segarnya. Ku lihat jam di dinding. Sudah mencecah angka 7. Ini bermakna, aku harus bergegas untuk ke pejabat. Jika tidak, aku pasti akan tiba lewat pagi ini. Aku menyarungkan baju kemeja batik berwarna hitam putih dipadankan dengan tudung hitam dan seluar hitam. Ku lihat penampilan ku di hadapan cermin. Aku menyapu sedikit bedak dan gincu ala kadar. Setelah berpuas hati dengan penampilanku, aku mengambil beg tangan yang terletak di atas kerusi. Tiba-tiba, aku terdengar bunyi deruman kereta masuk ke perkarangan rumahku. Aku bermonolog di dalam hati "Siapa yang datang pagi-pagi buta ni?" Aku intai di sebalik jendela. Ku lihat 3 buah kereta masuk ke perkarangan rumah. Ku panggil ibuku. Ku buka pintu dan melihat penumpang di dalam kereta keluar. Secara tidak langsung, ku mengira jumlah penumpang yang ada. 10 orang semua. Berpakaian rasmi dan formal. Segak dan bergaya. Ibu menjemput mereka masuk. Alamak, sudah mahu hampir pukul 7.30. Aku pasti terlambat hari ini. Aku terlihat, seorang wanita membawa keluar sebuah dulang dari dalam kereta. Cantik hiasannya. Di dalam dulang tersebut, kelihatan sebuah kotak baldu berwarna merah hati. Mereka menghampiriku dan memberi salam. Kami bersalaman. Di dalam hati, aku masih tertanya-tanya, siapakah gerangan yang datang ini.

Tiba-tiba....


tEtttttttttt.....

Sudah! Sudah! Mengarut je pagi2 buta. cerita di atas tiada kaitan dengan hidup mahupun mati. de bkat tulis nOvl x? trpengaruh dgn nOvel kasih yang suci, novl yg diadptasi dr kisah nora elena. cter tuh da lme abez, bce novel x abez2 ag. berkurun lame nye. mne nak abeznye, blk kje, da penat. nk bce pn x de mOod. lagi2 da taw pe yg jdik. lagi la mls nk bce.. adoiii...

ok, bukn nk cter psl tuh sna nye..

pg tdi, mmg da nk terlmbt smpai opis. jalan kt mesia nie mmg x penah x jammed. bOleh plk, org shOotng tyme org nk g opis. xpsl2 kne maki ngn pmndu len. boleh die nak blok2 jln. mcm xde mse len je nk shooting. tgh2 peak tyme nie laa die cbOk nk shOot. tmbak produksi tuh bru taw.. nsb bek mak drift. tgk jam da kol 7.51. aisey, jgn la merah punchkad den. ble smpai dpn pn2, trus slam mak, cium2 bagai, trun dengan kelajuan  150km/j. Rutin pg2, angkt tgn  kt pkck guard. hari nie pkck guard ckp "assalamualaikum puan".. huwaa kembang idung 10 cm..heee, dok tgh2 kembng idung tuh, smbil jln cm pejalan kaki pecut, tbe2 tumit kasutku tersekat kt penutup longkang yg jaring2 tuh. sbb jln ngn kelajuan yg tggi, kasut tertgl kt blkg, kaki da terdorong 2 3 lngkh kt dpn.. aisey, dpn pakck guard plk die nak tercbut.. jatuh saham 20%..smpt ag dlm ati pk2, nk jln g punchkad ke nk pth blk amek kasut. mne taw, nnt de putera raja g crik aku kt tingkat 9 ni. wawaawa.. cm gampang je aku nie..putera raja pO mOndO nk dtg risda? xdO kejO ko po.len la klO putera raja tuh de kebun getah. hOho..berangan je!!!dengan wat muke 7 sen, patah blk 2 3 tapak ke blkg, cabut kasut dengan sepenuh jiwa raga, dan pakai blk kasut tnpa memandang muka pkck guard..piuuuuuu~~ cpt2...trs punch, 7.56.fuhhh~~ selamat2..yez, msih brjya mengekalkn rekod khdrn cmrlang..muakakaka..

::Aku bukan Cinderella::
Sekian >.<

Tuesday, 28 June 2011

Nak Kurus???

Salam

Da lme x update blog.xde mnde nk cte. entry kali nie totally bukn psl da5...
trtarik ble bce entry kt pOst org, psl tips nk jdik kurus..
sO, bg yg ase nak cube, jOm bce entry kali ni..

zaaaasssss....~~


Tips menurunkan bert bdn


1) Jangan Crash Diet!

Korg taw crash diet tuh po bondo? mksdnye, kOrg diet mengejut. xmkn nasi 5 hr 5 mlm. ph2 berat trun mendadak smpai 5 kg..wOw! ph2, lOmpat2 kegembiraan sbb teruja berat turun. nO nO nO, sile jgn lOmpt terlalu awl ye..TAHUKAH ANDA?? dgn diet mcm nie, sbnrnye, korg menurunkan brt badan dengan menurunkan water vOlume dlm bdn, bukan reduce fat. bdn akan lemah, sbb bdn kOrg pk, kOrg sdg starvation. lps tuh, klO kOrg mkn mcm biasa, bdn uOlz akan stOre as much fat as pOssible. then, berat bdn akn nek 2x gnda dr bert yg ilang! hamek! klO uOls ase, bley x mkn smpai ble2, diet ni mmg seswai. tp klO ase nk mkn mcm bese, sile jgn skali2 ckp "xpela, sy x mkn, sy nk diet ari nie"..huh! cet pOddah!

2) Jangan Skip Meal!

"Sy amek bekpes ngn lunch je, sy x dinner". xpn kOrg penh dgr x org ckp "aku mkn skali shri je, nk diet"..ni ag sOrg..salah mind set. klO nk trunkan berat bdn, jgn skip meal, tp amek dlm kuantiti yg sket. kwn prktikal penah ckp, "breakfast like a king, lunch like a queen, and dinner like a servant". tp pe yg brlaku, trbalik kan. kOrg tw x bekpes tuh pnting?? iskh4, lps ni, jgn la skip bekpes. org kte nie, klo bekpes, cinOnet je, minum milO da knyg smpai ptg. ph2 tyme mlm, mule la gile merOyan mkn mcd large set, xckp ngn mcd, g psr mlm, bli kOpok lekor, ayam gOlek, nasi beriyani, kuih apam balik2, siap bli xtra tOk tgh mlm nnt, kOt2 lapO, beli tongkeng ayam 2 3 cucuk..ph2 ckp nk diet, kem salam bnyk2 kt org g2 erk. lps da dinner g2, kOrg brsenam ke tgh2 mlm buta? buang tebiat nme nye klO brsenam tyme org tdO. cnfrm kOrg knyang, mata pn nyanyi "slmt malam rOmeo"..kOrg pn tdO dlm kknyangn, maka smua mknn tuh jd FAT!..bye2 diet..

3) Say NO to Junk Food

bg wanita2 d luar sne, yg bli stOk biskut berguni2 sbb x nk amek nasi, cOz nk diet, die sbnrnye da plh jln yg totally fully wholely salah! salah! salah! kunun2, makan megi je da ok. penOh la lemari ngn megi pelbgai perisa, bskut plbgai jenama. hekk! uOls taw x, kndgn kalOri dlm bskut lbih tggi dr nasi..OooOO bru taw..dh la x kngyg, tmbh gemOk plk tuh..better amek nasi, dlm portiOn yg cket, da memadai. klO kOrg x ley cntrOl nfsu mkn, g kedai mkn, nmpk ikan, ayam, udang, sotOng, telur, sume kOrg nk rembat, smpai melimpah2 pnggn, xde gune nye juge. ikutlah nasihat nabi "makan sblm knyg, berhnti mkn sblm kkyangn" ok?

4) Aktifkan dirimu!

Bg yg prktikl tgkt 10,elok la kOrg nek tgga klO nk diet. exrcise tuh kunci bg mghlangkn plbgai pnyakit. klo da bz gle2 smpai x de mse nk exrcise, ce wat cre len. cth nye, prkng kete 5km dr opis, xpn klo nek bas, trun jauh2 sket, yg mak ayah antr, jgn soh antr dpn2 pn2 Opis, antr kt bngunn sblh kew, ps2 uOls jln kaki la..exrcise sket..

5) Jgn wat strenous exrcise klO x mmpu, juz slow jog/ walk!

nie nk habaq mai, klo uOls wat exrcise scr strenous, berlari 10 pusingn ukm, smpai longgr pale lutut, peluh pn da satu kolam, yg trbkr glukos metabolism. glukose metabolsm perlukan oksigen. ble exercise mlmpau, oksigen kurg, jdi die akn cnvert metabolsm tu jdi anaerobic (xpkai oksigen). bila anaerobic metabolism brlaku, makanya acid lactic akn berkmpul. jd, merana la bdn uOls. sakit2 bgai..bile glukos trbkr, die akn stimulate otak tok kOrg ase lapaq lapaq lapaq lapaq!. ps2 kOrg pn mkn sbb glukos metasbolsm boleh buat anda ase lapaq nak mmpOs!.hamek ag skali..

ni nk stOry nie....-->

de satu kajian mengatakan, klo uOls jln 1 jam shri, scr konsisten, maka yg trbkr adalah fat. Nape 1 jam? sbb lps 1 jam, hormOn adrenaline tgh peak masa ni. hormon ni akan stimulate enzim lipase dlm bdn utk memecahkan segala lemak yg ada. pOwer beb!. ni kisah benar, de sOrg pmpuan nie, die jln 4jam shri, die ilang 15kg dlm msa 1bulan!. x cye, g jln2, pusing satu kwsn perumahan kOrg, usha pkwe encem, smbil kurgkn bert badan. tp jgn jln lenggang lnggok mcm tgh wat fashiOn shOw. haprak jingga. mmg x jd diet kOrg tuh. weight reduction yg ideal adlh 0.5kg smggu. ni cnfrm, da ilang, x nek da..

pape pn, klo btOl nk diet, jge la pemakanan. jgn mls2, jOging wat puak lntang kupu2 rama2 atas tilam 24 jam. jln2 laa sket. tgk cter korea, smbil berlari2 ank dpn lptp..huuu (nsht tok dr sndr).

jOm usha jadual kalOri nie:


kOrg crik la kt tenet, bnyk psl mklmt pemakann nie tOk rujukan uOls..

pOnat da taip pnjg lebO nie..slmt mncube~
daaa~~~
fiuuuu~



Tuesday, 14 June 2011

praktikal iza**

hmmm da lama xupdate blog...
takat ni praktikal iza not bad...hari2 banyak keja...
keja datang dan pegi...senang2 je eh?
ingat iza ni ape?
gaji 4,5 ratus??
OKB?
Orang Kota Bharu yo lah...

sambungan dari entry lepas : Praktikal iza*
kalau nak tau titik puncanya, tekan link di atas okeeeeeeeeeeey

minggu ke4, entah la hepi ke tidak...
kena ikat kat kerusi PA, jaga call masuk...
nak p mana2, kena mintak izin bos lu...
p makan, p toilet.....adoyaaaaaaaiiii
tapi kadang2 iza blah camtu je...heee
especially time balek....
ade skali tu, bos keluar....dia cakap dia akan balik ofis balik,
so xyah la kunci pintu bilik kan...
nak dijadikan ceta, ari tu dia xbalik ofis....
bukan xbalik, tapi lambat 1/2 jam...
tapi jenuh gak la menunggu...call punya call xangkat...
last2 iza tinggal je camtu, tapi pesan la gak kat staff y balik lambat....

minggu ni iza p maybank...sonok2! sebab dapat p jalan2...heee
tapi xlaa sejauh cik faz uh...ko-dah yaw

minggu ni jugak, iza dapat pengalaman baru...
menakutkan...
bangunan KWSP terbakar!
big bos dan encik TEE, the only chinese(man) kat sini

heh! latihan kebakaran je pon...
tapi siyes orang luar semua tertipu dengan asap, bomba 3biji,
polis, ambulans, n sume2 laaa....HAHAHA i gelak....
jem habis jalan kat bandar Kota Bharu...
minggu 5, iza da start ade junior....
sorang india n sorang malay...
malay tu laki, n india tu pompuan...
siyes ramai tkejut dengar india cakap, sebab fluent kecek klate oOww...
maklumlaa, klate ni xramai india....
iza 1st dengar pon agak tkejut n teruja....
heee
minggu ni iza xde banyak keja...xbusy pon...
sebab bos bercuti p umrah...
so xde sape kacau..

minggu 6, HEPI oO HEPI...
why? lagi 7 minggu praktikal!!!
penat laaaa....keja banyaaaaaaaak
laporan dan laporan...hari2 iza mengarang...
tapi minggu ni da slow mengarang.....BOS XDE!
so iza pon amek kesempatan...heee
AHAD: cuti agong
SENIN: cuti rehat
SELASA: cuti urgent (kena nikah)
kenduri arwah laaaa

so minggu tu p keja 2 ari jew...
tapi xbes tangok buku log kosong...wuwuwuwu
tapi p keja pon xbes, sebab demam....
tapi minggu tu, penyelia iza betol2 xlepas iza...
dikerah buat bajet 2012...
wauuuu agak menarik!
pes time wat bajet....
ini bajet style....

ahaaa!
now....minggu 7...lagi oO HEPI....
6 weeks left!
AHAD: cuti piala FA (tapi iza p keja...wawawaaa...cuti bola yang xbes)
SENIN: demam lagi...tapi p jugak...segan eh cuti bebanyak...
arini...penat buat bajet...
xbalance!
malas nak kira!
so online...heeee


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...